#9 Marcinek
Dziwna to nazwa dla ciasta i pojęcia nie mam jaki jej rodowód. Wypiek pochodzi ponoć z okolic Puszczy Białowieskiej, a wyglądem przypomina tort. Składa się z mnóstwa bardzo cienkich placków przełożonych masą na bazie kwaśnej śmietany. Bomba kaloryczna, która wciąga już po pierwszym kęsie.
Marcinka można kupić w wielu cukierniach i stanowiskach cukierniczych w sklepach spożywczych, ale naprawdę wyjątkowe doznania zaserwuje Wam Stara Szkoła w Sokółce. Spróbujecie tam Marcinka w różnych smakach, np. lawendowym 🙂
[Edited 2020]: Marcinek wpisany został na listę produktów tradycyjnych, dzięki czemu można też znaleźć o nim ciut więcej informacji. I tak dokopałam się do nazwy, która związana jest podobno ze Świętym Marcinem, a dokładnie jego świętem, kiedy to w Pałacu Carskim w Białowieży wypiekane było to ciasto.