#14 Prinsesstårta, czyli tort księżniczki 

Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se

Tort księżniczki, nazywany pierwotnie zielonym tortem, wymyślony został przez Jenny Åkerström, nauczycielkę córek księcia Carla, która ów tort chętnie piekła swoim podopiecznym. Mimo iż przepis powstał podobno w latach 30. to pierwsza jego publikacja miała miejsce w 1948 r. w książce „Prinsessornas kokbok”.  Jak smakuje? To biszkopt przełożony marmoladą, z obfitą warstwą bitej śmietany. Całość pokryta jest masą marcepanową w kolorze zielonym, co czyni ten tort oryginalnym a jednocześnie rozpoznawalnym. Zielone ciasto przykuwa uwagę i wyróżnia się w cukiernianej witrynie. Miałam okazję jeść również prinsesstårta z marcepanową warstwą w kolorze białym, jak widać zdarzają się i takie (pani w cukierni zarzekała się, że to na pewno tort księżniczki, tylko biały :)).

Trzeci tydzień września to w Szwecji tydzień tortu księżniczki (ach ci Szwedzi, co i rusz mają święto jakiegoś ciastka). W tym okresie od każdego sprzedanego tortu 10 SEK przekazywane jest na fundację księżniczki Wiktorii.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

2 komentarze

Write A Comment