#2 Semla
Polecam wszystkim, którzy w Szwecji znajdą się w okolicy tłustego wtorku. W Polsce w tłusty czwartek jemy pączki i faworki, w Szwecji kilka dni później jedzone są semle. A co to takiego? To bułka o intrygującym smaku i wyglądzie. Z dodatkiem kardamonu i odciętym czubeczkiem, który jak kapelusz spoczywa na puszystej warstwie bitej śmietany, pod którą kryje się masa migdałowa. Tradycyjnie spożywana zanurzona w mlecznej kąpieli. Ja polecam po prostu w duecie ze szwedzką kawą.
Więcej o semli pisałam w artykule Co Szwedzi jedzą w Tłusty Wtorek.
Czytaj dalej – kliknij na kolejną cyfrę i przejdź na nową stronę
3 komentarze
Ta czekolada rzeczywiście smaczna. W Lidlu przy kasie niecałe 20 Kr. Śmiało polecam.
Nie borówki tylko Lingony.
Czyli boróweczki 🙂