Kuchnia litewska, z racji sąsiedztwa województwa podlaskiego (w którym dorastałam) z Litwą, była mi trochę znana. Chłodnik litewski od dziecka przyjmowałam za polski 😊, cepeliny czy sękacz podobnie. Zresztą w przypadku niektórych dań naprawdę trudno mówić o przynależności narodowej, a powinno się raczej mówić o regionalnej i tak jest chociażby ze wspomnianym wcześniej sękaczem czy na przykład kołdunami. Nie każdy jednak kto czyta tego bloga pochodzi z Podlasia i część z wymienionych już nazw dań może być nowa. Poza tym nie wszystko co litewskie jest znane na Podlasiu i nawet ja dokonałam tam kilku kulinarnych odkryć.

Co więc jeść na Litwie, jakich dań spróbować i gdzie?

Cepeliny

Podobne do kartaczy, chociaż ciasto jakby jaśniejsze i delikatniejsze. Na Litwie podawane z tłuszczykiem i skwarkami oraz gęstą śmietaną.

cepeliny
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Write A Comment