Kuchnia Cypru to mieszanka smaków znanych z Grecji i z Turcji. Na południu wyspy jest bardziej grecko, na północy turecko, ale wcale nie jest tak, że granica między dwoma jej częściami oznacza zamknięcie się na smaki tej drugiej strony. Wręcz przeciwnie, smaki się przenikają i uzupełniają i np. charakterystyczna sałatka grecka podawana jest jako standardowa przystawka również na Cyprze Północnym. Poza daniami, które przybyły na wyspę z Grecji czy Turcji, pojawia się też kilka dań typowo cypryjskich.

Kiedy pierwszy raz jechaliśmy na Cypr przygotowałam 2-stronicową listę potraw, których chcę spróbować. Wróciłam zasmucona, bo w kilka dni zaledwie liznęłam mojej listy. Kolejny wyjazd miał to nadrobić – nic z tego. Moja lista dań kuchni cypryjskiej wciąż pozostaje tylko lekko drgnięta.

Poniżej prezentuję zestawienie potraw kuchni cypryjskiej i trochę greckiej. Wpływów tureckich nie ruszam, bo na temat kuchni tureckiej powstał odrębny wpis (TUTAJ, na Cyprze spróbujecie znacznej części wymienionych tutaj tureckich specjałów). Podpowiadamy też gdzie warto zjeść na Cyprze, bo kilka miejsc naprawdę nas urzekło smakiem, więc i wy zamiast błądzić udajcie się od razu do miejsc gdzie jakość jest gwarantowana.

Cypr – tego koniecznie musisz spróbować

Mezze – czyli zestaw małych porcji wielu dań (mięsnych lub rybnych, zależy jakie mezze wybierzecie, chociaż na Cyprze koniecznie musicie spróbować rybnego mezze) w towarzystwie fantastycznych dipów, świeżych oraz marynowanych warzyw i sałatek oraz pieczywa. Najlepsze z kieliszkiem lokalnego wina.

Rybne mezze w Zephyros Beach Tavern

Taramosalata – mój kulinarny hit na Cyprze. Taramosalata to różowy dip z ikry i ziemniaków lub chleba. Wchodzi często w skład rybnego mezze, ale gdyby się zdarzyło że nie otrzymacie taramy, to koniecznie musicie domówić. Pyszna jest również kupowana na wagę w supermarkecie (cena sporej łychy: ok. 0,60 EUR).

Taramosalata w towarzystwie tzatziki

Grillowane halloumi – halloumi to ser wytwarzany na Cyprze, ich chluba narodowa, więc nie wypada nie spróbować. Zabrzmiało to trochę jak przymus, ale prawdą jest, że warto. Ten słony ser jest pyszny, a szczególnie jego hojny kawał w wersji grillowanej.

Sałatka horiatiki / wiejska / grecka – w kraju gdzie jest długo ciepło warzywa mają zupełnie inny smak. I taka prosta sałatka też ma wtedy wyjątkowy smak. Wart uwagi jest sposób podania fety, której gruby plaster ląduje na wierzchu sałaty. Całość polewana jest łagodną oliwą i oprószona obficie oregano.

Horiatiki, czyli sałatka grecka

Souvlaki – kawałki grillowanego mięsa (najczęściej wieprzowiny) podawane z pitą, ogórkami, pomidorami i cebulą. Przed ugryzieniem warto całość obficie skropić sokiem z cytryny. Proste i pyszne.

Souvlaki

Tzatziki – kolejny dip i do tego doskonale znany Polakom, ale dorzucam, bo warto spróbować jak to robią Cypryjczycy czy Grecy.

Grillowane czarne oliwki – często dostaniecie jako przekąskę do wina. Smaczny sposób na oliwki kiedy znudzą się wam w tradycyjnej wersji z zalewy.

Koupepia – bardziej w Polsce znana jako dolma z tureckiej czy gruzińskiej kuchni, czyli mini gołąbki w liściach winogron.

Koupepia lub dolma

Kawa po cypryjsku – kawa po turecku podana na Cyprze 😊 Nieważne jak zwał, ja uwielbiam.

Commandaria – lokalne wino słodkie, o którym przeczytacie że to najstarsza marka na świecie (co na to Gruzini?). Mi smakiem przypomina portugalskie porto.

Czytaj dalej ->

1 2 3

Write A Comment