# Simit, börek i inne wypieki

Simit, czyli turecki obwarzanek

W Turcji nigdy nie będziecie głodni. W pędzie, na mały głód czy przy niewielkim budżecie poratują was piekarnie i stoiska z wypiekami. Najbardziej popularny to simit (1,2 – 1,5 TL), czyli obwarzanek podobny do krakowskiego. Sprzedawany jest z budek rozstawionych po całym mieście, ale nie bądźcie zaskoczeni jeśli nagle w herbaciarni pojawi się sprzedawca z wielką tacą wyłożoną obwarzankami.

Simit spożywany jest w najprostszej formie, często bezpośrednio na ulicy. Ale wielu sprzedawców oferuje simit posmarowany serkiem topionym (albo w ogóle w jedną rękę simit, w drugą rożek serka topionego) lub masłem czekoladowym.

*UWAGA UPDATE CENOWY – w 2019 r. simit kosztuje 1,75 TL.

Börek (albo burek) to z kolei bardzo cienkie ciasto, w które zawinięte jest słone nadzienie – serowe, szpinakowe, ziemniaczane. Rano na ulicznych stoiskach kupicie börek w kształcie zwiniętego na pół cygara z nadzieniem serowym – bardzo smaczny.

W piekarniach jest też spory wybór bułek z nadzieniem (oliwkowym, ziemniaczanym, szpinakowym, mięsnym) – sycące śniadanie za kilka lirów (3 – 6 TL).

Dzięki piekarniom zaspokoicie głód niezależnie od pory dnia. Jeśli zamawiacie na miejscu część z oferowanych wypieków zostanie odgrzana i podana na ciepło. Do tego możecie zamówić herbatę czy ayran i skonsumować przy stoliku – nawet malutkie piekarnie dysponują zazwyczaj jednym czy dwoma stolikami.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

2 komentarze

  1. Oj, wygląda na to, że zafundowaliście sobie kulinarną rozpostę i jeszcze zachęcacie do tego innych !!!
    Bez wątpienia kulinarna Turcja kusi:) Oj kusi.

    PS

    Rozumiem, że wyjazd był bombowy – kulinarnie oczywiście.

    • Monika Reply

      Potwierdzam. Kulinarnie Turcja powala. Nie tylko kulinarnie oczywiście, ale kuchnia jest na pewno powodem dla którego warto tam jechac. My już szukamy tanich biletów, by wyskoczyć tam choćby na 2 dni i trochę pojeść 🙂

Reply To Tomasz Cancel Reply