# Iskender kebap

Iskender kebap

Iskender kebap jest flagowym daniem w Bursie, ponieważ to właśnie tam został stworzony. Na dnie talerza układa się poszarpane kawałki pity, następnie ostry sos pomidorowy i cienkie płaty döner kebap z dwóch rodzajów mięsa (baraniny i wołowiny). Na koniec całość polewa się gorącym roztopionym masłem i podaje z porcją gęstego jogurtu. Danie jest bardzo smaczne, sycące, ale zdecydowanie za tłuste. W trakcie jedzenia tę tłustość neutralizuje jogurt, jednakże po skończonym posiłku już do końca dnia żadne z nas nie miało więcej ochoty na mięso.

POLECANE MIEJSCE
Bursa Kebabcisi – restauracja mieści się bardzo blisko Wielkiego Meczetu w Bursie a do dyspozycji gości jest bardzo przyjemny taras. W menu do wyboru iskender kebap (tutaj nazywany Bursa kebab, ponieważ nazwa iskender kebab jest zastrzeżona) lub pideli köfte, czyli dwa podstawowe dania w Bursie.
Cena: 26 TL

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

2 komentarze

  1. Oj, wygląda na to, że zafundowaliście sobie kulinarną rozpostę i jeszcze zachęcacie do tego innych !!!
    Bez wątpienia kulinarna Turcja kusi:) Oj kusi.

    PS

    Rozumiem, że wyjazd był bombowy – kulinarnie oczywiście.

    • Monika Reply

      Potwierdzam. Kulinarnie Turcja powala. Nie tylko kulinarnie oczywiście, ale kuchnia jest na pewno powodem dla którego warto tam jechac. My już szukamy tanich biletów, by wyskoczyć tam choćby na 2 dni i trochę pojeść 🙂

Write A Comment