# Tirit

tirit kebab – przysmak z Konya

Tirit to kolejna odmiana kebaba, tym razem flagowego dania w Konya. W Turcji ma się wrażenie, że każda miejscowość ma swój rodzaj kebaba. Zasiadając do obiadu i pytając kelnera o rekomendacje zazwyczaj wraz ze wskazaniem dania w menu słyszeliśmy, że to lokalny przysmak dostępny tylko w tym miejscu. A może rzeczywiście tak jest, że co miejscowość to i inny kebab?
Wracając do tirita to danie przypomina troszkę iskender kebab. Na kilka warstw, z których jest „zbudowane” składają się chleb nasączony w bulionie z jogurtem, cebula, masło, cienkie plastry döner kebaba, trochę pokrojonych pomidorów, dużo ziół i sumak. Syci na wiele godzin, podobnie jak iskender kebab.

POLECANE MIEJSCE
Mithat Tirit Salonu – niewielki lokal w Konya, który polecił nam manager hotelu Konya Dervish Hotel (w którym swoją droga polecamy się  zatrzymać w Konya na noc lub dwie). Tirit jest jedynym danie jakie zamówicie w lokalu, więc nie zdziwcie się, że nikt nie będzie podsuwał wam menu. Do wyboru macie albo cała porcję albo pół, domówić możecie napoje.
Adres: Aziziye Mahallesi, Yusufağa Sk. 21/A, 42030 Karatay/Konya, Turcja
Cena dania: 29 TL (maj 2018)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

2 komentarze

  1. Oj, wygląda na to, że zafundowaliście sobie kulinarną rozpostę i jeszcze zachęcacie do tego innych !!!
    Bez wątpienia kulinarna Turcja kusi:) Oj kusi.

    PS

    Rozumiem, że wyjazd był bombowy – kulinarnie oczywiście.

    • Monika Reply

      Potwierdzam. Kulinarnie Turcja powala. Nie tylko kulinarnie oczywiście, ale kuchnia jest na pewno powodem dla którego warto tam jechac. My już szukamy tanich biletów, by wyskoczyć tam choćby na 2 dni i trochę pojeść 🙂

Reply To Monika Cancel Reply