# Lahmacun

Lahmacun

To proste danie nas totalnie oczarowało i zaskoczyło… Jak? Sposobem konsumpcji. Lahmacun nazywany bywa turecką pizzą. Na okrągłym, bardziej chrupkim niż pizza, cienkim cieście znajduje się warstwa sosu z mięsem. Gotowy, wypieczony w ceglanym piecu placek, skrapla się sokiem z cytryny, układa się na nim świeżą nać pietruszki i zwija, a następnie zjada jak kanapkę. Połączenie soku z cytryny z mięsnym farszem zaskakuje bardzo pozytywnie. Danie jest świeże i, jak na turecką kuchnię, lekkie. Pisząc o nim wciąż jestem pod wrażeniem.

My jedliśmy lahmacun w Kadıköy (Stambuł). Cena tego dania to ok. 5 – 7 TL (wyższa cena za lahmacun z serem).

*UWAGA UPDATE CENOWY – w 2019 r. za 1 lahmacun płacilismy 8TL, w tym samym miejscu w Kadıköy czyli Borsam Tasfirin. Od razu zamawiajcie dwa, mówię wam po jednym zapragniecie kolejnego 🙂

A pod linkiem TUTAJ instruktażowy materiał, na którym Jacek pokazuje jak prawidłowo jest lahmacun 🙂

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

2 komentarze

  1. Oj, wygląda na to, że zafundowaliście sobie kulinarną rozpostę i jeszcze zachęcacie do tego innych !!!
    Bez wątpienia kulinarna Turcja kusi:) Oj kusi.

    PS

    Rozumiem, że wyjazd był bombowy – kulinarnie oczywiście.

    • Monika Reply

      Potwierdzam. Kulinarnie Turcja powala. Nie tylko kulinarnie oczywiście, ale kuchnia jest na pewno powodem dla którego warto tam jechac. My już szukamy tanich biletów, by wyskoczyć tam choćby na 2 dni i trochę pojeść 🙂

Reply To Monika Cancel Reply