Kuchnia uzbecka jest ciężka i tłusta. Głównym składnikiem jest mięso i to często jego bardzo tłuste kawałki. Do tego chleb (ten akurat pyszny) lub makaron. Myślę, że wegetarianom jest tam ciężko i podziękować muszą, ale my również, Rosjanom dzięki którym na uzbeckich stołach pojawiły się warzywne sałatki.

To kuchnia ludów wędrujących, więc musiała dawać energię na wiele godzin. Nic więc dziwnego, że jest tłusta.

Tradycyjnie przed wyjazdem do Uzbekistanu zrobiłam research, którego efektem była długa lista potraw do spróbowania. Nie udało mi się zjeść wszystkiego, co znalazło się na liście, ale jestem już przyzwyczajona, że zawsze tak jest. Dodatkowo ta kuchnia od razu nie podeszła Jackowi, więc nie miałam kompana w próbowaniu. Jacek pozostał przy szaszłykach i rosyjskich sałatkach, a to ja próbowałam tych wszystkich dziwnych nazw 😊

Plov

plov – uzbeckie danie narodowe

Narodowe danie w Uzbekistanie, więc wypadałoby listę zacząć od niego. Mamy w nim ryż, jest trochę warzyw, cieciorki i sporo mięsa. Smak jest ciekawie przełamany słodkimi rodzynkami. W krajach regionu to danie znane jest pod troszkę innymi, ale podobnymi nazwami, np. pilaw w Turcji. Moim faworytem nie zostało czego mogłam się spodziewać i dlatego też dotychczas nie zamawiałam tego dania w Turcji. Ale weź nie spróbuj plova w Uzbekistanie, skoro jest najważniejszym z najważniejszych dań i każdy, naprawdę każdy zapyta cię czy już próbowałeś plov (właścicielka gesthous’a, inżynier uzbeckich kolei, a nawet taksówkach który wiezie cię na lotnisko: „a plov próbowali?”).

Plov Center, Taszkent

Plov spróbujecie naprawdę wszędzie, a dodatkowo podobno każde miasto ma swój sposób na to danie. My na plov udaliśmy się do Centrum Plov w Taszkencie i nawet jeśli w tym miejscu do najlepszych nie należy (tak ocenił to miejsce Uzbek, który zaczepił mnie w taszkenckim metrze) to moim zdaniem warto się tam udać, by to miejsce zobaczyć. By spojrzeć na wielką halę wypełnioną stolikami, z których każdy, ale to każdy jest zajęty. Na uwijającą się między nimi obsługę. I najważniejsze – na kuchnię, która ani nie jest ukryta ani modnie wystawiona za szklaną ścianą. Kuchnia mieści się po prawej stronie przy wejściu do Centrum Plov, na świeżym powietrzu. A tam wielkie piece i kotły, w których każdego dnia przygotowywane jest półtorej tony plovu. W Centrum Plov danie to podawane jest z dodatkiem gotowanych jaj i plasterków kiełbasy z koniny (porcja na 2 os: 15 000 som).

Centrum Plov znajduje się niedaleko wieży telewizyjnej, mniej więcej w połowie drogi między stacjami metra Shakhristan a Bodomzor.

Czytaj dalej ->

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Write A Comment