Herbata (choy)

choy, czyli herbata

Herbata jest głównym napojem w Uzbekistanie. Pija się zarówno czarną jak i zieloną. W hipsterskich kawiarniach w Taszkencie dostaniecie oczywiście milion różnych smaków, ale ta herbata nie ma nic wspólnego z uzbecką tradycją. A ta herbaciana jest ciekawa i chętnie stosowaliśmy się do zasad picia herbaty.

Przede wszystkim herbatę podaje się zaparzoną w imbryczku, z którego następnie napar przelewa się do małych miseczek (piala) a nie filiżanek czy kubków. Nie zdziwcie się jeśli wraz z herbatą na stole pojawi się o jedna miseczka więcej. Według tradycji herbatę należy nalać do miseczki a następnie z powrotem odlać do imbryczka – i tak dwa razy. Trzecie nalanie to te właściwe. Nie widziałam aby ktoś tak robił, ale widziałam że pierwsza miseczka przelewana była do kolejnej (tej właśnie dodatkowej), i ponownie napełniona zanim została podana osobie, która miała wypić herbatę.

W Uzbekistanie popularne są herbaciarnie, które tam nazywają się chajchanami (chaikhana). Najczęściej usiądziecie w nich na tzw. tapczanie (taka jakby altana ze stołem po środku i siedziskiem wokół, zanim wejdziecie na tapczan należy zdjąć buty) i oprócz herbaty będziecie mogli zamówić również coś do jedzenia i wino lub piwo.

Czytaj dalej ->

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Write A Comment