Non

non, uzbecki chleb

Uzbecki chleb jest pyszny. Jak zresztą wiele chlebów na świecie. Tak się szybko zastanawiam, czy kiedyś jakiś chleb mi nie smakował… chyba nie było takiej sytuacji. Jestem typem „gluten love” i muszę sobie narzucać ograniczenia, aby nie jeść go zbyt wiele. Oczywiście moja miłość do chleba dotyczy tego świeżo wypieczonego, mięciutkiego, pachnącego a najlepiej jeszcze ciepłego, ale taki jest najpyszniejszy niezależnie czy jest to uzbecki non, gruzińskie puri czy francuska bagietka.
Chleb w Uzbekistanie przyciąga wzrok charakterystyczną pieczątką na środku. Wykonuje się je przy pomocy chekich, które są popularną pamiątką z podróży.

chekich
chekich

Mój wzrok przyciągały również stoiska z chlebem. Bo często były to stare wózki dla niemowląt. Zobaczcie na zdjęciach.

Czytaj dalej ->

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Write A Comment