Jedna najstarszych dzielnic Göteborga, Haga, cieszy się sympatią mieszkańców i turystów nie tylko z uwagi na wyjątkowy klimat tam panujący, ale również z powodu Hagabullen, czyli bułeczek cynamonowych jakie wypiekane są tylko na Hadze. Co je wyróżnia? Przede wszystkim rozmiar.
Największe bułeczki cynamonowe na świecie – tak reklamowane są Hagabullen. A najsłynniejsze podawane są w Café Husaren, kawiarni znajdującej się przy głównej ulicy dzielnicy – Haga Nygata.
Café Husaren zajmuje powierzchnię w budynku z 1800 roku. To typowa szwedzka kawiarnia, w której prócz miejsca wewnątrz lokalu, możemy również rozgościć się przy jednym ze stolików ustawionych wzdłuż jej witryn. Menu Café Husaren to różnego rodzaju słodkie wypieki (ciasta, ciasteczka, muffiny) oraz propozycje lunchowe, jak tarty czy kanapki na ciepło. Nie brakuje tu również kawy, a zamawiając tę klasyczna szwedzką z ekspresu przelewowego w cenie mamy wliczoną dolewkę (poza weekendem, wtedy dolewka kosztuje dodatkowe 5 SEK). Najsłynniejsze są tu jednak wielkie bułki cynamonowe, które ściągają do kawiarni turystów. Wprawdzie to wielkość bułeczek jest tym, co przyciąga do kawiarni, to ich smak sprawia, że kiedy ponownie jesteś w Göteborgu masz ochotę tam wrócić i zamówić kolejną. Ja tak mam 🙂
Bułeczki są świeże, ciasto miękkie i pulchne, pełne cynamonowego smaku i aromatu. Hagabulle jest rzeczywiście spora i w pojedynkę trudno z nią sobie poradzić – na szczęście kawiarnia jest na to przygotowana i można poprosić o papierową torebkę, w którą zapakujemy bułkę na wynos.
O szwedzkich bułeczkach cynamonowych przeczytacie również w artykule Kanelbulle – szwedzka bułeczka cynamonowa