Kuchnia turecka jest mimo swojej prostoty bardzo bogata. Daje przeogromny wybór dań mięsnych, rybnych i warzywnych, nie zapominając o deserach. Stosowane w niej przyprawy czynią ją bardzo aromatyczną a wszystkie smaki są wielowarstwowe. Będąc w Stambule można być tylko wściekłym, że zawsze jest za mało czasu aby spróbować jeszcze czegoś, czego dotąd nie jedliśmy. Ja mam tam swoje ulubione miejsca, które polecam też Tobie.

Przykłady tureckich dań znajdziesz w moim wcześniejszym artykule Smaki Turcji, czyli dania, których nie możesz sobie odmówić. Tworzę go na bazie podróży w różne regiony tego kraju. Zajrzyj tam jeśli kuchnię turecką kojarzysz głównie z kebabem.

A teraz lista moich miejsc, które jak dotąd nie zawiodły mnie w Stambule.

Sultanahmet

Sultanahmet Köftecisi Selim Usta

Sultanahmet Köftecisi Selim Usta to pewniak jeśli chodzi o köftę, czyli małe grillowane kotleciki z mielonego mięsa jagnięcego. Menu restauracji jest skromne, w sumie z dań mięsnych są tylko dwa, ale wcale więcej nie trzeba. Wpadacie tu na köftę między zwiedzaniem Błękitnego Meczetu i Hagia Sofii, albo w drodze na Grand Bazaar. Zamawiacie köftę, do której dostajecie koszyczek świeżych bułek. Domówcie również ayran, by zapić palące podniebienie grillowane papryczki. Uwaga, w tym miejscy nie ma czaju!

Cena: 24 TL (2019 r.)
Adres: Alemdar Mh., Divan Yolu Caddesi, No: 12, Istanbul

Sehzade Cag kebab

Sehzade Cag kebab specjalizuje się w daniu z mięsa jagnięcego – cağ kebab. To rodzaj kebaba, do którego plastry jagnięciny oraz specjalnego tłuszczu jagnięcego najpierw marynuje się przez cały dzień w soli, czarnym pieprzu, bazylii i cebuli. Następnie nabija na sztyce i grilluje.

W lokalu zjecie tylko to danie, które podane zostanie z cienkim chlebem oraz cebulą. Możecie domówić sałatkę. Polecam szczególnie jeśli lubicie jagnięcinę.

Cena: 26 TL (2019 r.)
Adres: Hoca Paşa, Hoca Paşa Sk. No:6 D:4, 34110 Fatih/İstanbul

Karaköy

Targ rybny

Na targu rybnym na pewno zjecie ryby 😊 A tutaj obowiązkowym daniem jest balik ekmek czyli kanapka z grillowaną makrelą (lub inną sezonową rybą), sałatą, cebulą i obficie skroplona sokiem z cytryny.

Kadıköy

Borsam Tasfirin

Borsam Tasfirin na wielkim targu w Kadıköy to najlepsza miejscówka na lahmacun. Jedliśmy tę „turecką pizzę” w kilku miejscach i żadna nie dorównuje lahmacun’owi pieczonemu w tym miejscu. Od razu zamówcie 2 porcje, bo jedna to mało. Tak też czynią lokalni. A po jednej na pewno będziecie chcieli więcej. Nawet po dwóch będziecie się musieli powstrzymać przed kolejnym zamówieniem😊

Borsam Tasfirin to niewielki lokal na jednym z wielu skrzyżowań targu. Lahmacun podawany jest na drewnianej desce. Natomiast na stołach ustawione są pudełka ze świeżą pietruszką i cytrynami, oraz pojemniczki z przyprawami. Jeśli nie wiesz jak prawidłowo jeść lahmacun zajrzyj do naszej instrukcji .

Cena: 8 TL (2019 r.)
Adres: Güneşlibahçe Sok. No:22 Kadıköy

Eminönü

Nigdzie poza Eminönü nie widziałam dostępnego soku z kiszonych warzyw, czyli turşu suyu. Tutaj kupicie zarówno czysty sok jak i kubek wypełniony kiszonkami i sokiem.

I mimo iż obok zacumowane są statko-restauracje z balik ekmek to w tym miejscu polecam tylko ten sok. Balik ekmek jest taki sobie, po to danie przejdźcie most Galata na druga stronę i idźcie na targ rybny.

Vefa / Grand Bazaar

Vefa Bozacisi

Między meczetami Sulejmana i Şehzade, w jednej z niepozornych uliczek znajduje się pijalnia bozy Vefa Bozacisi. Surowy klimat, sprzedawcy w białych kitlach jak aptekarze. Na ladzie ustawione szklaneczki z bozą. Bierzesz, pijesz, dobierasz, pijesz, płacisz.

Boza to napój ze sfermentowanej kukurydzy. Gęsty, więc wygodniej je się ją łyżeczką. Jest pyszna, lekko kwaskowata i jakby jabłkowa. Podobno jest też troszkę alkoholowa, co jest wynikiem fermentacji. Ma dużo witamin A, B, C i E, wspomaga trawienie i podobno pomaga leczyć cholerę. Samo zdrowie. Do tego smaczna.

Cena: 5 TL (2019 r.)
Adres: Mollahüsrev, Vefa Cd. No:66, 34134 Fatih/İstanbul

Write A Comment