14 potraw, których musisz spróbować będąc w Szwecji

1

#2 Semla

semla
semla

Polecam wszystkim, którzy w Szwecji znajdą się w okolicy tłustego wtorku. W Polsce w tłusty czwartek jemy pączki i faworki, w Szwecji kilka dni później jedzone są semle. A co to takiego? To bułka o intrygującym smaku i wyglądzie. Z dodatkiem kardamonu i odciętym czubeczkiem, który jak kapelusz spoczywa na puszystej warstwie bitej śmietany, pod którą kryje się masa migdałowa. Tradycyjnie spożywana zanurzona w mlecznej kąpieli. Ja polecam po prostu w duecie ze szwedzką kawą.

Więcej o semli pisałam TUTAJ.

2 of 14

Discussion1 komentarz

  1. Pingback: Göteborg (Szwecja) | TripleCake.com - Smaczny blog o podróżach

Skomentuj, dyskutuj, wpisz swoje własne wrażenia